Варна ще има нова модерна автогара: Започва строежът на нова и

...
Варна ще има нова модерна автогара: Започва строежът на нова и
Коментари Харесай

Започва строеж на нова и модерна автогара във Варна

Варна ще има нова съвременна автогара: 

Започва градежът на нова и съвременна автогара във Варна. Тя ще се намира в непосредствена непосредственост до актуалната постройка на бул. „ Владислав Варненчик “ 158. Това сподели шефът на Автогара – Варна Веселин Михайлов, представен от.

Зданието ще бъде разположено на мястото на газстанцията около ул. „ Андрей Сахаров “ и някои постройки след нея, които към този момент са съборени. Теренът е ограден и сега тече разчистването му. Предстои да стартират изкопни и строителни работи. Плановете са до Коледа новата постройка да проработи.

Автогарата ще бъде с височина 6 метра. Тя ще има същия потенциал като остарялата във връзка с рейсовете. Ще има 12 бранша за потегляне и 30 паркоместа за огромни рейсове. Ще има дрешник, едно непрекъснато заведение, нощна чакалня.

Когато новата постройка бъде приключена и стартира да действа, остарялата постройка ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде вдигнат търговски комплекс от огромна верига.

Сградата на Автогарата е издигната през 1971 година. Отдавна не дава отговор на актуалните условия. През 1998 година след приватизация става частна благосъстоятелност. През годините са правени разнообразни планове и оферти за нова автогара. Има концепция за такава до жп гарата.

Преди няколко години, по самодейност на притежателите, се прави план за терен на ул. „ Тролейна “ 48, само че той не получава утвърждението на основния проектант. Тогава се взима решение да се изготви план за нова автогара на сегашния адрес на бул. „ Владислав Варненчик “. Целият развой по създаването и предприемането на истински действия по строителството лишава към 2 години.

Общата повърхност на парцела, където се намира актуалната автогара и където ще бъде построена новата, е 18 дка. От тях един дка са взети при реализирането на бул. „ Левски “. Останалата повърхност е немислима за обслужване единствено на пътникопоток в случай, че той непрекъснато понижава, разяснява Михайлов. Това е повода и част от терена на идващ стадий да бъде употребен за други действия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР